Mobilmenu
Hem
Aktuellt
Julgranar
Om gården
Potatis
Butiken på landet
Kontakta oss
Mobilmenu

Stensjö Potatis

Odlingen idag

Idag odlas Stensjö Potatis på cirka åtta hektar. Sort-valet sker alltid utifrån vad våra kunder efterfrågar, och då blir det potatis som har vit knölfärg, såsom Rocket, Kingsman, Asterix och naturligtvis trotjänaren King Edward.

Odlingssäsongen inleds i slutet av mars då utsädet sätts till förgroning.

I slutet av april sätts potatisen i jorden. Sedan tar det två till två och en halv månad innan den första potatisen är färdig. Under denna tid genomförs ogräsbekämpning, kupning, gödsling och bevattning. Alltför att erhålla en så bra produkt som möjligt. Vi är dock alltid försiktiga med såväl gödning som bevattning då vi vill undvika att få en "blöt" potatis.

Stensjö Potatis odlas konventionellt med ett minimum av kemiska insatser.  Ogräsbekämpning sker om möjligt på mekanisk väg men vid behov används kemiska ogräsmedel. Bekämpning av Potatisbladmögel måste ske i den potatis som skördas under senare delen av säsongen. Om detta ej görs riskerar man att hela odlingen kan förstöras.

All potatis säljs lokalt, i de flesta livsmedelsaffärer i gårdens närhet (ca 3 mil), eller direkt på gården. Beroende på skördens storlek räcker potatisen oftast juli,augusti och september.